1. Quion
  2. Nieuws
  3. Detail

Buitenlands geld voor hypotheken  

Buitenlandse investeerders hebben hun oog laten vallen op de Nederlandse hypotheekmarkt. De verwachting is dat door meer concurrentie de prijs van hypotheken zal dalen.

De hypotheekmarkt wordt nu geregeerd door enkele grote banken: ING, Rabobank en ABN Amro. Die verstrekken samen zo'n 60 procent van alle hypotheken. De laatste jaren wagen ook verzekeraars en pensioenfondsen zich op de hypotheekmarkt. Zij zijn inmiddels goed voor een kwart daarvan.

Investeringsmaatschappij

Steeds meer buitenlandse partijen zien de Nederlandse hypotheekmarkt als een goede investering. Zo zegt ratingbureau Fitch dat ze vier aanvragen hebben gekregen van nieuwe partijen die hypotheekleningen willen verstrekken in Nederland.

Ook de Britse investeringsmaatschappij Venn wil verder uitbreiden. Zij willen hier per 1 januari jaarlijks ruim een miljard euro aan hypotheken aanbieden. "Er zal meer concurrentie op de markt ontstaan, daar zal de consument van profiteren", zegt de topman van het bedrijf Jonathan Clayton.

Nederlandse hypotheekhouders gelden als trouwe aflossers en er zijn weinig wanbetalers. In totaal staat er in Nederland voor meer dan 630 miljard euro aan hypotheken uit. Dit jaar is er voor zo'n 46 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt.

Een goede investering, zegt ook Tonko Gast van Dynamic Credit. Dit bedrijf begeleidt (samen met Quion) nieuwe beleggers op de Nederlandse hypotheekmarkt. De aanvragen uit het buitenland stapelen zich dan ook op. "Met de klanten die we nu hebben kunnen we volgend jaar voor zo'n 1,3 miljard euro aan hypotheken aanbieden. De helft van dat geld komt uit het buitenland."

 

Lagere prijzen 

Onderzoeksbureau IG&H zegt dat het aantal aanbieders sterk zal toenemen. "Wij verwachten dat je dat volgend jaar zal terugzien in de cijfers," zegt Michiel Erich van IG&H. "Voor de consumenten is dat een mooie ontwikkeling omdat de prijzen omlaag kunnen."

Vorig jaar al daalden de hypotheekrentes door de toenemende concurrentie van verzekeraars. Op dit moment komt zo'n 5 procent van het geld op de Nederlandse hypotheekmarkt uit het buitenland.