1. Quion
  2. Nieuws
  3. Detail

Institutionele partijen beleggen direct in hypotheken via Quion en Dynamic Credit  

“Het integrale beleggingsmandaat van de Quion/Dynamic Credit combinatie biedt pensioenfondsen en verzekeraars de unieke mogelijkheid om rechtstreeks te beleggen in nieuw uit te geven Nederlandse hypotheken.”

Nieuwe Nederlandse hypotheken zijn een aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen en verzekeraars. Tot nu toe was het echter niet goed mogelijk om daadwerkelijk in deze categorie te beleggen zonder een bank op te richten of met meerdere partijen in een fonds te stappen. Het beleggingsmandaat van Quion/Dynamic Credit biedt deze mogelijkheid nu wel: rechtstreeks beleggen in nieuwe Nederlandse hypotheken zonder bedrijfsrisico of afhankelijkheid van anderen.

Het beleggingsmandaat van Quion/Dynamic Credit maakt het voor institutionele beleggers voor het eerst mogelijk om met eigen criteria echt te ‘beleggen’ in Nederlandse hypotheken. Zo biedt de combinatie van beide partijen een effectief en efficiënt kanaal tussen pensioen- en verzekeringsgeld en de Nederlandse consument die op zoek is naar een hypotheek, met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een win-win situatie: de consument krijgt weer toegang tot een aantrekkelijke hypotheek met of zonder NHG en de belegger maakt een interessant risicogecorrigeerd rendement.

Dynamic Credit en Quion beheren beleggingsmandaten via een unieke propositie. Hierin verzorgen zij alle elementen van het opbouwen en beheren van een hypotheekportefeuille in één helder mandaat: de vergunning, het label, de toegang tot intermediairs, verstrekken, portefeuillebeheer, servicing, risicomanagement, rapportage en, indien nodig, special servicing. De propositie is ‘live’: deze maand gaat Quion/Dynamic Credit voor de eerste belegger al hypotheken verstrekken. 

Voordelen van het beleggingsmandaat boven andere opties zijn groot: iedere belegger kan een eigen rentebeleid voeren, met eigen acceptatiecriteria en een eigen durationbeleid. Bovendien heeft de belegger volledige vrijheid in de keuze van een exit. Dit laatste kan door een securisatie, door verkoop van delen of de gehele portefeuille van leningen, of door het zetten van een specifiek rentebeleid.Tonko Gast, CEO Dynamic Credit: “Beleggers denken in termen van risico en rendement en willen vrije keuze bij opbouw en exit van een portefeuille. Met dit beleggingsmandaat is eindelijk een echte brug tussen beleggers en de hypotheekwereld geslagen. Hierbij wordt op een transparante manier het prepayment en krediet-risico beheerd en gerapporteerd.”

Marcel Zuidam, CEO Quion: “Het verbinden van partijen in de hypotheekketen is onze kernkwaliteit. Het Quion/Dynamic Credit beleggingsmandaat voor institutionele partijen is daar een succesvol resultaat van. Samen ontzorgen wij hen bij het opbouwen en beheren van een hypotheekportefeuille, met beheerste operationele en compliance risico’s en met gripop het distributienetwerk.”

 

Over Dynamic Credit 

Dynamic Credit is een vermogensbeheerder en adviseur op het gebied van hypotheken, leningen en leningportefeuilles, Asset Backed Securities en bedrijfsobligaties. Het bedrijf is opgericht in 2003 en heeft kantoren in Amsterdam en New York. Dynamic Credit stond onder andere het Ministerie van Financiën bij met advies bij de transactie ten aanzien van de Alt-A hypotheek-portefeuille van ING, waarop de Staat een winst heeft gemaakt van EUR 1,4 miljard.Dynamic Credit Partners Europe B.V. heeft een beleggingsondernemingsvergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Over Quion Groep 

Quion is dé business partner voor financiële organisaties met ambities op de Nederlandse markt voor hypotheken en consumptief krediet. Quion biedt vernieuwende, slimme oplossingen voor het opbouwen, optimaliseren en onderhouden van kredietportefeuilles. Met de ISAE 3402-certificering, de hoogste Fitch Special Servicing rating van Nederland en de hoge RPS2NL rating voor primary servicing garandeert Quion hoogwaardige processen. Quion begeleidt momenteel een portefeuille van bijna € 31 miljard en is onderdeel van Blauwtrust Groep. 

 

Voor meer informatie 

Dhr. Tonko Gast - Dynamic Credit
E tgast@dynamiccredit.com
T 020 7704876

Dhr. Rolf Belonje - Quion Groep
E rolf.belonje@quion.com
T 010 242 10 58