1. Quion
  2. Nieuws
  3. Detail

Quion, Topicus en TVI maken taxatieverwerking sneller en veiliger  

TVI, Topicus en Quion ontwikkelden een softwareoplossing waarmee taxaties vanaf de bron direct naar de geldverstrekker worden gestuurd.

Hierdoor wordt het aantal menselijke handelingen verkleind, tijd bespaard en fraude voorkomen. 

Sneller en betrouwbaarder  

Het aanvragen van een hypotheek neemt vaak veel tijd in beslag. Taxatiegegevens moeten vaak handmatig worden overgenomen en zorgvuldig worden gecontroleerd.  Een tijdrovende klus, merkten ze bij Quion, de grootste onafhankelijke servicer van hypotheken in Nederland. En bovendien onnodig tijdrovend. Robin Pol, directeur operations bij Quion: “Het is van belang om taxatierapporten zorgvuldig in te voeren en te controleren. Dit door medewerkers laten doen kost enorm veel tijd. Zonde, want als we de taxatie direct digitaal van de bron zouden ontvangen, zou dit werk namelijk niet nodig zijn.”

Waarde vergroten  

Door gevalideerde taxatiegegevens direct, veilig en foutloos van de bron naar de kredietverstrekker te sturen ontstaan mogelijkheden. Mogelijkheden voor een veel snellere hypotheekaanvraag en mogelijkheden voor een meer betrouwbare beoordeling. Met die gedachte ontwikkelden IT-bedrijf Topicus en Taxatie Validatie Instituut (TVI) een gepatenteerde techniek waarmee dit mogelijk is.

Taxatiegegevens worden direct van de bron naar de geldverstrekker verstuurd, controles door mensen (de ontvangers van het krediet) vervallen en taxaties belanden onaangetast bij de hypotheekverstrekker.

“Zo is de tijd van onderhandse deals voorbij”, zegt Carina Bosch, algemeen directeur van TVI.  “Met deze softwareoplossing wordt het taxatierapport sneller verwerkt, met minder kans op fouten. Daardoor ontstaan betrouwbare gegevens die de waarde van de hypotheekportefeuilles van banken en geldverstrekkers vergroten. Bovendien kunnen alle betrokken partijen op dezelfde manier blijven werken.”

Innovatie in taxaties  

Topicus en TVI implementeerden de software voor het eerst bij Quion. “Wij staan voor efficiëntere, transparantere en betere werkprocessen door slimme software’, zegt Carin Gruben, Productowner bij Topicus. “Het is voor de taxatiesector van belang om te blijven innoveren. Deze samenwerking bewijst dat je dat niet alleen hoeft te doen.’’ 

Carina Bosch van TVI vult aan: “Dit is een eerste stadium in de weg naar verandering in denken en doen in de taxatiesector. Een belangrijke eerste stap naar de professionalisering die nodig is. We kunnen niet blijven hangen in methodes van 10 jaar geleden. We moeten innoveren en met onze tijd meegaan. Daardoor zorgen we voor een taxatiesector die transparanter, betrouwbaarder, flexibeler en sneller wordt. We zien deze oplossing als de nieuwe standaard voor de hele sector.’’

----

Over TVI

TVI Taxatie Validatie Instituut  is een ervaren en volledig onafhankelijk validatie instituut dat zich onderscheidt door service, betrouwbaarheid en innovatie. TVI is dé verbindende factor voor alle partijen die met een taxatie in aanmerking komen. TVI is erkend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (NHG). TVI hanteert de validatie normen opgesteld door de Stichting Taxaties en Validaties (STenV) die zijn vastgelegd in het ISO 9001:2015 addendum. 

Over Topicus

Topicus gelooft dat de financiële waardeketen anders kan. Beter. Gericht op de toekomst én de consument. Door te luisteren naar de consument, te anticiperen op trends in de markt en door anders te durven denken en doen. Topicus staat voor softwareoplossingen die je verder helpen. In de financiële sector investeert Topicus volop in softwareplatformen voor de deeleconomie, zoals crowdfunding, de blockchain, big data en algoritmen voor do-it-yourself (DIY) finance.

Topicus Groep vernieuwt met haar software vijf sectoren: Finance, Zorg, Onderwijs Legal en Overheid. Topicus werkt met meer dan 650 medewerkers, waarvan 430 engineers dagelijks aan omnichannel customer journeys en business vanuit Deventer, Zwolle, Amsterdam, Leiden en Enschede.

Voor meer informatie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Miranda Spaans, Quion via miranda.spaans@quion.nl,

Ernesto Lovink, TVI via e.lovink@tvi.nl

 of met Elise Oude Scholten, Topicus via elise.oude.scholten@topicus.nl