1. Quion
  2. Nieuws
  3. Detail

Vista hypotheken en Quion maken passeerproces duidelijker en efficiënter  

Vista Hypotheken heeft een nieuwe akte en is aangesloten op het passeerproces van Stichting Elektronische Communicatie Hypotheken (ECH.) Voor Vista Hypotheken, het notariaat en het Kadaster is dit een mooie stap om het passeerproces verder te verbeteren.

Aktes kunnen nog wel eens met formeel taalgebruik geschreven zijn. Wij vinden dat aktes in voor de consument begrijpelijk Nederlands geschreven moeten kunnen worden. Dit hebben we samen met Vista Hypotheken gedaan.  

Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) 

De akte voldoet ook direct aan de ‘Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK)’ standaard. Hierdoor kan het Kadaster de inschrijving geautomatiseerd verwerken. Dat scheelt het Kadaster tijd en geld. De notaris en daarmee de consument ontvangt een gereduceerd tarief voor de inschrijving van de hypotheekakte. Hiervoor moet de notaris in haar aanlevering van de hypotheekinschrijving bij het Kadaster ook overgaan op KIK-standaard. Verwachting is dat de software leveranciers van notarissen de benodigde aanpassingen komende maanden doorvoeren.

Elektronische Communicatie Hypotheken (ECH) 

We hebben Vista Hypotheken aangesloten op het systeem van ECH. Met ECH worden berichten volgens een afgesproken volgorde tussen partijen uitgewisseld voor het verstekken van financiering. Dit maakt het mogelijk om het notarisproces snel, efficiënt, veilig en uniform uit te voeren. Een win-win situatie voor zowel Vista Hypotheken, het notariaat en de consument die de woning aankoopt.

Snellere afhandeling van het notarisproces met ECH betekent voor consumenten ook dat de welkomstbrief en uitleg over de ‘mijn-vista omgeving’ eerder verstuurd worden. Hierdoor kunnen bouwdepot nota’s dus al na enkele dagen ingediend worden.